Και μετά τον Covid?...τι?
- Αλέξανδρος Δεσύλλας
- 14 Απρ 2020
- διαβάστηκε 5 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 22 Μαΐ 2020
Ο πυρήνας του προβλήματος, είναι πως δεν γνωρίζουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση όταν όλα περάσουν.

Βλέπω πως έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο αρκετά άρθρα, σχετικά με το ΤΙ θα αντιμετωπίσουμε μετά από αυτή την πρωτόγνωρη & πολυεπίπεδη κρίση, που οφείλεται στην πανδημία του Κορωνοϊόυ.
Παράλληλα, άρχισαν να κυκλοφορούν και κάποια webinars, με τίτλους του τύπου, "προετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα" ...ή... "όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ανακάμψει η επιχείρησή σας μετά την επέλαση του COVID-19".... και άλλοι μεγαλόσχημοι και πιασάρικοι τίτλοι.
Πριν όμως αναφερθώ στα πιο πάνω θέματα, θα ήθελα να κάνω πρώτα μια αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, της κρίσης που βιώνουμε αυτή την περίοδο.
Το ξεχωριστό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κρίσης, είναι πως πρόκειται για μία κρίση πολυεπίπεδη.
Αυτό συμβαίνει διότι η απειλή που πηγάζει από αυτήν, αφορά στην σωματική μας υγεία, στην οικονομική μας ύπαρξη και στην ψυχική μας υγεία ταυτόχρονα.
Κάθε σημείο όμως από αυτά, έχει τις ιδιαιτερότητές του.
Για την σωματική μας υγεία δεν χρειάζεται να πω κάτι, διότι όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνει COVID-19 και τις τραγικές συνέπειές του, που τις μετράμε με απώλειες ανθρώπων. Η ιδιαιτερότητα όμως σε αυτό το σημείο, είναι η μειωμένη έως μηδενική σωματική κίνηση, αφού οι καθημερινές ασχολίες & υποχρεώσεις έπαψαν να υπάρχουν. Αυτό επιβαρύνει, όλους όσους κατά την διάρκεια της καραντίνας δεν φροντίσουν να προσθέσουν επιπλέον κίνηση & εκγύμναση, διότι αν δεν το κάνουν θα επιφέρει διαφορετικό πλήγμα στην σωματική τους υγεία, μη αναμενόμενο και τελείως άσχετο με τον επικίνδυνο ιό.
Για τις οικονομικές συνέπειες..... πάλι πιστεύω πως κυκλοφορεί αρκετή πληροφόρηση και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως ΟΤΑΝ αυτό περάσει, η ζημιά στην οικονομία μας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που βιώσαμε στην προηγούμενη κρίση, από την οποία ακόμη δεν έχουμε ανακάμψει πλήρως. Εδώ η ιδιαιτερότητα, είναι πως οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες από την οικονομία & μη ελεγχόμενους. Δηλαδή η αιτία της οικονομικής αυτής κρίσης, έχει γεννηθεί εκτός χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά εισβάλλει στην καρδιά της οικονομίας και προκαλεί ένα "οξύ έμφραγμα".
Για την ψυχική μας υγεία έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, είναι κομπάρσος σε μία ταινία με πρωταγωνιστή τον COVID-19. Οι βλάβες στην ψυχική μας υγεία και κατά συνέπεια στην Ψυχοκοινωνική-οικογενειακή υγεία, είναι αυτό που λέμε οι "έμμεσες απώλειες", αλλά πιστεύω πως αυτές οι "έμμεσες απώλειες" θα είναι αυτές που θα χρειαστούν μεγαλύτερο βάθος χρόνου & πολύ περισσότερη ατομική προσπάθεια για να θεραπευτούν και θα έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
“η ικανότητα να εντοπίσουμε τις γνώσεις, τα ταλέντα & την σοφία που έχουμε μέσα μας, ...και στην συνέχεια να τα προσαρμόσουμε & εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, είναι το κλειδί για την ευτυχία & ευημερία”
Και τώρα εστιάζουμε στο θέμα της επαναφοράς, της ανάκαμψης, της αναγέννησης.
Οι περισσότεροι παρακολουθούν κάποια online σεμινάρια, για να βρούνε την λύση στην οικονομική-επαγγελματική-επιχειρηματική καταστροφή που μας περιμένει μετά από αυτή την κρίση!..
Αν όμως ψάξουμε λίγο σε βάθος ποιο είναι το περιεχόμενο πίσω από τους μεγαλόσχημους & πιασάρικους τίτλους, θα δούμε πως τα περισσότερα webinars περιλαμβάνουν μεθοδολογίες online marketing, δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές & στα προγράμματά τους, στην οικονομική διαχείριση, στο web developing, στην διαχείριση τουριστικών μονάδων, στον εναλλακτικό τουρισμό, στην συνεταιριστική οικονομία κλπ κλπ....
Ουσιαστικά το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει γνώσεις & δεξιότητες, που προσφέρονταν και πριν την κρίση, απλά τώρα άλλαξαν τίτλο.!
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εστιάσω στον πυρήνα του προβλήματος, και κατά συνέπεια και στον πυρήνα της ΛΥΣΗΣ του προβλήματος.
Ο πυρήνας του προβλήματος, είναι πως δεν γνωρίζουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση όταν όλα περάσουν.
ΚΑΙ αυτό, διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα κρατήσει, ποιό θα είναι το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία, ποιές και πόσες απώλειες θα έχουμε στις επιχειρηματικές & παραγωγικές μονάδες και κατά συνέπεια τον πληθυσμό των ανέργων, πόσο μεγάλο φορτίο προσωπικών & οικογενειακών προβλημάτων θα έχουμε ως άτομα ο καθένας, πόσο θα έχουν επηρεαστεί τα θέλω μας-οι στόχοι μας-τα όνειρά μας.!
Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει μία στρατηγική για την ανάκαμψη κανενός, διότι δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα παραπάνω.
Κι αν υπάρχει έστω και ένας που ισχυρίζεται πως γνωρίζει το οικονομικό & επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να γνωρίζει, το φορτίο κάθε ατόμου και τις αλλαγές που θα επέλθουν στις προτεραιότητές του.!
Ουσιαστικά κάθε γνώση, σαφώς είναι πολύτιμη, αλλά, το ότι την κατέχουμε δεν σημαίνει πως μπορεί να μας φανεί χρήσιμη.
"...η γνώση είναι άχρηστη, ΕΑΝ δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε, να την αξιοποιήσουμε, να την προσαρμόσουμε & να την εξελίξουμε προς όφελος δικό μας και των συνανθρώπων μας..."
Έχω πει πολλές φορές, πως η βάση για την ανάπτυξη του ανθρώπου, ΔΕΝ είναι αυτές καθαυτές οι γνώσεις, αλλά η ικανότητα εφαρμογής, αξιοποίησης, προσαρμογής και εξέλιξης των γνώσεων που έχει ο καθένας.
Βέβαια, όταν κάνω αναφορά στις "γνώσεις", αναφέρομαι φυσικά στις γνώσεις που λαμβάνουμε μέσα από την "εκπαίδευση", αλλά και στην γνώση & σοφία που ο καθένας από εμάς έχει συσσωρεύσει μέσα του.
Το πιο απλό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει τα πιο πάνω, είναι όλοι οι καπνιστές που βλέπουμε γύρω μας....
ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως έχουν την γνώση πως το τσιγάρο προκαλεί θανάσιμο πλήγμα στην υγεία τους (6.950.000 άνθρωποι πεθάνανε το Α' 3μηνο του 2.020 από καρκίνο & καρδιακές παθήσεις/πηγή Π.Ο.Υ.) και όσοι ισχυρίζονται πως δεν το ξέρουν, έχουν την τύχη να παίρνουν την γνώση αυτή από τις φωτογραφίες & δηλώσεις που υπάρχουν πάνω στις συσκευασίες που αγοράζουν και προειδοποιούν τον καπνιστή πως με αυτό που κάνει, οδηγείται στον θάνατο.
Έχουμε δηλαδή μπροστά μας εκατομμύρια ανθρώπους, που ΕΝΩ έχουν την γνώση πως θα πεθάνουν με αυτό που κάνουν, .....συνεχίζουν να το κάνουν !?--ΓΙΑΤΙ άραγε?
Είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, πως η γνώση είναι άχρηστη, ΕΑΝ δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε, να την αξιοποιήσουμε, να την προσαρμόσουμε & να την εξελίξουμε προς όφελος δικό μας και των συνανθρώπων μας.
Μετά από αυτό το συμπέρασμα, και με δεδομένο (σύμφωνα με την υπαρξιστική ψυχολογία), πως κάθε άνθρωπος έχει μέσα του όλες τις γνώσεις, τα ταλέντα & την σοφία που χρειάζεται για να ευτυχίσει (όχι τις δεξιότητες), αυτό που καταλήγω να πω, είναι πως αυτό πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι, είναι η ικανότητα να εντοπίσουμε τις γνώσεις, τα ταλέντα & την σοφία που έχουμε μέσα μας.
Αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε ΤΙ θέλουμε, ΠΟΙΑ είναι τα ταλέντα μας, ΠΟΙΟΙ είναι οι στόχοι μας & τα όνειρά μας, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε και το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθούμε, όπως θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την στιγμή. Τότε πιστεύω, πως θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε μία στρατηγική, που θα είναι συμβατή με τις αξίες μας και θα μπορούμε να την υποστηρίξουμε με τις δυνάμεις μας.
Ουσιαστικά, καταλήγουμε στο ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη της ικανότητας να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας, μέσα από αυτό να αποκτήσουμε έναν βαθμό αυτογνωσίας & αυτοπεποίθησης και στην συνέχεια να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητές μας.
ΤΟΤΕ και μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για στρατηγικές και για απόκτηση δεξιοτήτων που θα μας φανούνε χρήσιμες.
ΤΟΤΕ θα ξέρουμε ποιές είναι οι εξειδικευμένες γνώσεις & δεξιότητες που χρειαζόμαστε.
Αλέξανδρος Δεσύλλας
διευθυντής ανάπτυξης & επικοινωνίας
"συν πλην Χάρισμα" & "δημιουργώ.εμένα θεραπεύω.εμένα"
Comentários