Ημέρες καραντίνας.
Ημέρες κοινωνικής απομόνωσης.
Ημέρες καραντίνας.
Ημέρες κοινωνικής απομόνωσης.
Όλοι μας βλέπουμε πως η πλειοψηφία του πληθυσμού, βιώνει μία άγνωστη κατάσταση & του είναι δύσκολο να την διαχειριστεί.
Πολλά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις επιπτώσεις που έχει η καραντίνα στην ψυχολογία μας, στις σχέσεις μας, στα οικονομικά μας.
Τα περισσότερα από αυτά τα άρθρα, αναδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις, ενώ ελάχιστα αναφέρονται σε κάποια θετικά οφέλη και σε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.
Θεωρώ πως η καραντίνα είναι απλά μία κατάσταση, που λειτουργεί ως αφόρμηση (είναι η αφορμή).
ΔΕΝ είναι η βαθιά αιτία των αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχολογία & στις σχέσεις μας.... (τα οικονομικά είναι κάτι διαφορετικό και σαφώς η καραντίνα είναι σε κάποιες περιπτώσεις η βασική αιτία πολλών προβλημάτων, αλλά το πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους προσαρμογής, προετοιμασίας & ανάκαμψης, είναι θέμα ενός άλλου άρθρου).
“Η επιβολή της καραντίνας, μας έφερε αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, όχι μόνο σε σχέση με τους άλλους, αλλά και σε σχέση με τους ίδιους μας τους εαυτούς!”
Ας σταθούμε τώρα στην ψυχολογία και στις σχέσεις. .
Πρόσφατα διάβασα, πως έχει δημιουργηθεί μία σελίδα όπου ανεβαίνουν ανώνυμα περιγραφές από καταστάσεις που βιώνει ο κόσμος κατά την διάρκεια του εγκλεισμού (έχει πολύ ενδιαφέρον!!).
Βλέπω μέσα από αυτό, από διάφορα άλλα άρθρα, αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων, πως βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλάζουν οι ισορροπίες, δοκιμάζονται οι σχέσεις ....!
Το συμπέρασμα όμως που βγάζω όταν μιλώ μαζί τους, είναι πως τελικά το πρόβλημα ΔΕΝ είναι η καραντίνα..... ΑΠΛΑ η καραντίνα δημιούργησε τις προϋποθέσεις να έρθουμε αντιμέτωποι ... πρώτα με τον εαυτό μας και στην συνέχεια με τους δικούς μας κοντινούς ανθρώπους....
Πολλοί είναι αυτοί, που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιά είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούνε, ποιός είναι ο σύντροφός τους, τι σημαίνει "έχω παιδιά" ή "είμαι γονιός" και άλλα πολλά.
Η επιβολή της καραντίνας, μας έφερε αντιμέτωπους με την πραγματικότητα, όχι μόνο σε σχέση με τους άλλους, αλλά και σε σχέση με τους ίδιους μας τους εαυτούς!
Η επιβολή της καραντίνας, έβγαλε στην επιφάνεια τις πραγματικές αιτίες & τα προβλήματα, που επιμελώς οι περισσότεροι κρύβαμε & αποφεύγαμε να αντιμετωπίσουμε.
Και επειδή όπως λέει ένας φίλος μου, "δεν μπορείς να διαλέξεις το πότε, αλλά το πως.." ερχόμαστε πάλι σε ένα θέμα που κάποιοι άνθρωποι δεν λένε να το συνειδητοποιήσουν.
Ζούμε στην αβεβαιότητα.
Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ.
Δεν υπάρχει σιγουριά & βεβαιότητα για κανέναν.
Μία σταθερή εργασία, ένα ιδιόκτητο σπίτι, ένας γάμος, ένα-δύο-τρία παιδιά, ο πλούτος, η υγεία και πολλά άλλα, δεν είναι η λύση για την σιγουριά & την βεβαιότητα.
Διότι όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Διότι μπορεί να μην αλλάξει τίποτα από όλα αυτά, αλλά να προστεθεί ένα πρόβλημα σε όλα αυτά. Ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί δυνάμεις & αξίες που είναι άϋλες και βρίσκονται μόνο μέσα μας.
Αυτό, αν συμβεί, δυστυχώς δεν θα μας ρωτήσει πότε θέλουμε να συμβεί, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε.
Η λύση λοιπόν στην αβεβαιότητα, είναι η ετοιμότητα.
"δεν μπορείς να διαλέξεις το πότε, αλλά το πως.."
Γι αυτόν τον λόγο εμείς πρέπει να έχουμε την ετοιμότητα (σωματική, ψυχική, πνευματική) για να μπορέσουμε να ενεργήσουμε κατάλληλα.
Ακόμη κι αν δεν χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσουμε κάτι απρόοπτο, δύσκολο ή δυσάρεστο (κάτι πολύ σπάνιο!), πάλι θα είμαστε κερδισμένοι, διότι η καθημερινότητα μας θα είναι πιο όμορφη.
Τα πρώτα σκαλοπάτια που πρέπει να κατακτήσουμε για να χτίσουμε την ετοιμότητά μας, είναι η ικανότητα να ζούμε στο εδώ και τώρα και η καλή σχέση με τον εαυτό μας... διότι όπως λέει και ο Αρκάς... "όποιος δεν αντέχει μόνος στο σπίτι, σημαίνει πως δεν έχει καλή παρέα!!..."
Πιστεύω λοιπόν πως με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός (που δεν επιλέξαμε το πότε θα συμβεί), ας δοκιμάσουμε να επιλέξουμε το πώς θα το διαχειριστούμε... και ας κερδίσουμε κάτι από αυτό.... να "φτιάξουμε" την σχέση με τον εαυτό μας (αρχικά) και στην συνέχεια με τους δικούς μας ανθρώπους.
Εύχομαι σε όλους μας υγεία.
Αλέξανδρος Δεσύλλας
διευθυντής ανάπτυξης & επικοινωνίας
"συν πλην Χάρισμα" & "δημιουργώ.εμένα θεραπεύω.εμένα"
Comments