top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΑλέξανδρος Δεσύλλας

Η “μετά-COVID εποχή”, θα είναι πάλι, μία “COVID εποχή”...!

Διότι ακόμη και όταν ο ιός θα έχει εξαφανιστεί, η ανθρωπότητα θα βιώνει για πολλά χρόνια τις

ψυχο-κονωνικο-οικονομικές συνέπειες από το πέρασμά του.



Όσο περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, με τον COVID-19 να είναι παρών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλοι μας, περιμένουμε την “επιστροφή στην κανονικότητα”, το ακούμε στο ράδιο, το διαβάζουμε σε εφημερίδες και το βλέπουμε στα κανάλια & στο web.

Βέβαια, αυτό που έχουμε όλοι αρχίσει να υποψιαζόμαστε, είναι πως δεν θα υπάρξει “επιστροφή στην κανονικότητα”, ΑΛΛΑ “επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα”


Όπως είχα γράψει τον Μάιο στο άρθρο μου Και μετά τον Covid?...τι? , «…ο πυρήνας του προβλήματος, είναι πως δεν γνωρίζουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση όταν όλα περάσουν».

Τώρα, 7 μήνες μετά, πιστεύω πως οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε καταλάβει πως η καθημερινότητά μας, η ζωή μας δηλαδή, δεν θα επανέλθει στο ίδιο ακριβώς σημείο που την αφήσαμε πριν ξεκινήσει αυτή η πανδημία.

Οι περισσότερες αλλαγές που επήλθαν ή επιβλήθηκαν, ήρθαν για να μείνουν. Άλλαξε ο τρόπος εργασίας, ο τρόπος επικοινωνίας, οι τρόποι συναλλαγής, ο τρόπος εκπαίδευσης, ο τρόπος λειτουργίας & ελέγχου του κράτους, ο τρόπος της οικογενειακής λειτουργίας & ισορροπίας. Ακόμη και ο τρόπος διασκέδασης έχει αλλάξει!

Πραγματικά το επιχειρηματικό τοπίο και η αγορά εργασίας αλλάζoυν ραγδαία και μια νέα οικονομία, μία νέα κοινωνία, μία νέα κανονικότητα δημιουργείται.

Το αν αυτή η νέα κανονικότητα θα είναι καλύτερη ή χειρότερη για την ανθρωπότητα, είναι κάτι που θα το κρίνουν εκ των υστέρων οι ιστορικοί του μέλλοντος….!

ΔΙΚΗ ΜΑΣ όμως υποχρέωση, είναι να κάνουμε τα πάντα, να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε μέσα μας, έτσι ώστε με τα “συστατικά” που έχουμε στην διάθεσή μας, να διαμορφώσουμε ένα μέλλον καλύτερο, με περισσότερη αφθονία και ισορροπία για εμάς και τις γενιές που έρχονται…

Βέβαια, αυτό που έχουμε όλοι αρχίσει να υποψιαζόμαστε, είναι πως δεν θα υπάρξει “επιστροφή στην κανονικότητα”, ΑΛΛΑ “επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα”

Όλοι μας, έχουμε αρχίσει να σχηματίζουμε την πιθανή εικόνα της ΝΕΑΣ κανονικότητάς μας και στην επαγγελματική και στην προσωπική μας ζωή.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εντοπίσουμε τις γνώσεις, τα ταλέντα & την σοφία που έχουμε μέσα μας. Διότι όπως έγραψα στο πιο πάνω άρθρο του Μαΐου, “…αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε ΤΙ θέλουμε, ΠΟΙΑ είναι τα ταλέντα μας, ΠΟΙΟΙ είναι οι στόχοι μας & τα όνειρά μας…”.

Οι αλλαγές και ο εγκλεισμός, βοήθησαν πολλούς να επαναπροσδιορίσουν ποιοι είναι, τι θέλουν, ποια είναι τα όνειρά τους, πως θέλουν να ζήσουν την ζωή τους..!!

Κάποιος αποφάσισε να αφήσει το επάγγελμα του designer και να γίνει αγρότης, κάποιοι από υπάλληλοι σε κατάστημα έχτισαν μία επιχείρηση εναλλακτικού τουρισμού και μία φοιτήτρια νομικής θα ξεκινήσει την δική της επιχείρηση σχεδιασμού ρούχων.

Όλες οι αλλαγές που κάνει ένας άνθρωπος στην ζωή του, μπορεί και πρέπει να είναι, για καλό δικό του και των συνανθρώπων του, αρκεί οι αλλαγές αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατές με τις αξίες του και τα ιδανικά του.

Το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, για κάποιους είναι πιο φιλικό και για κάποιους πιο εχθρικό. Κάποιοι χαίρονται που όλα αυτά που ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας, είναι πιο συμβατά με τις δεξιότητές τους, την προσδοκία τους ή την προσωπικότητά τους, ενώ για κάποιους άλλους συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στην νέα κανονικότητα.

"Όλες οι αλλαγές που κάνει ένας άνθρωπος στην ζωή του, μπορεί και πρέπει να είναι, για καλό δικό του και των συνανθρώπων του..."

Σε όποια κατηγορία όμως και αν ανήκουμε, η επιλογή είναι μία….επαναπροσδιορίζουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, ποια είναι τα όνειρά μας, πως θέλουμε να ζήσουμε …και στην συνέχεια αξιοποιούμε στο μέγιστο τις γνώσεις, τα ταλέντα & την σοφία που έχουμε μέσα μας, για να κάνουμε πραγματικότητα το ΠΩΣ θέλουμε να ζήσουμε.

Με λίγα λόγια εστιάζουμε σε αυτά που ελέγχουμε & επηρεάζουμε πιο άμεσα (τον εαυτό) και προσαρμοζόμαστε σε αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε άμεσα (περιβάλλον)…. Αυτό λέγεται προσαρμογή.!

Και όπως είπε ο Κάρολος Δαρβίνος «Δεν επιβιώνει το δυνατότερο είδος, ούτε το ευφυέστερο, αλλά το πιο ευπροσάρμοστο στις αλλαγές»

"Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι η προσαρμογή, όχι όμως η παθητική προσαρμογή, αλλά η ενεργητική προσαρμογή."

ΚΑΙ περίτρανη απόδειξη αυτού που είπε ο Δαρβίνος, είναι η περίπτωση του ανθρώπινου είδους, το οποίο ήταν από τα πιο αδύναμα είδη στην εποχή των παγετώνων και κατάφερε να προσαρμοστεί, να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, σε αντίθεση με τα ισχυρότερα είδη, όπως τα μαμούθ & οι δεινόσαυροι, που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν και τελικά εξαφανίστηκαν.

Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι η προσαρμογή, όχι όμως η παθητική προσαρμογή, αλλά η ενεργητική προσαρμογή.

Παθητική προσαρμογή, είναι η άνευ όρων παράδοση & υποταγή στα δεδομένα που μας θέτει η νέα κανονικότητα, με αποτέλεσμα να καλουπώσουμε τον εαυτό μας σε αυτά τα δεδομένα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε…

Αλλά όταν λέμε ενεργητική προσαρμογή, μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση της νέας κανονικότητας. Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, μέσα από την οποία, χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε ένα εκατοστό από τις αξίες, τα όνειρα & τους στόχους μας, αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, να ευδοκιμήσουμε & να ευτυχίσουμε προσωπικά, οικογενειακά & επαγγελματικά.

Όπως καταλαβαίνεται, στην πρώτη περίπτωση, απλά εκτελώ-υλοποιώ τον σχεδιασμό που μου επιβάλλει το περιβάλλον κι όπου με βγάλει, αρκεί να επιβιώνω.

Ενώ στην δεύτερη περίπτωση, κάνω έναν στρατηγικό επανασχεδιασμό της ζωής μου, τροποποιώντας αυτά που πρέπει να κάνω, έτσι ώστε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου με τον δικό μου τρόπο.!


Εύχομαι σε όλους μας Καλά Χριστούγεννα, με Θαλπωρή, Υγεία και αρκετό Προβληματισμό!

97 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page